A kormány támogatásának köszönhetően új korszak kezdődött a múlt év augusztusában a balatoni hajózásban, hiszen az állam 6,6 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a Balatoni Hajózási Zrt-ben.

A tőkeemelés új lehetőségeket teremt, ezért a Bahart úgy tervezi, hogy 2030-ra teljesen megújítja a helyi személyszállító- és komphajóflottáját. A régi, korszerűtlen járműveken már nem végeznek költséges felújításokat, ettől függetlenül a téli időszakban komoly munka folyik a cég siófoki sólyaterében - írja a Magyar Nemzet.

Jelenleg nagyobb javítást végeznek az 1968-ban vízre bocsátott Széchenyi komp hajtásláncán, megtörténik a hatalmas hajó motorjainak cseréje, és korrózióvédelmi beavatkozásokra is szükség lesz. Emellett folytatódik a Kisfaludy komp felújításának második üteme, és parti szemlére készítik fel a Fonyód és a Csobánc motorost - mondta el a lapnak Kollár József, a Bahart vezérigazgatója.

balatoni hajós hajózás

Bár szép lassan lecserélnék a teljes flottát, de az kiderült, hogy a népszerű nosztalgiahajók, mint a Csongor, a Tünde, a Csobánc, a Helka és a Kelén külön kategóriát képeznek a flottán belül, így várhatóan a jövőben is megőrzik a jelenlegi szerepüket.

"Ebben az évben is az utas­igényeket messzemenően kiszolgáló, színvonalas, ügyfélbarát, az utazóközönség elégedettségét minden tekintetben kiváltó, biztonságos szolgáltatás lesz a legfontosabb feladatunk"  - mondta el a lapnak a hajózási társaság vezetője.

A társaságot azonban hátráltatja a munkaerőhiány. Várják a fedélzeten dolgozó és gépüzemeltető matrózok, kikötőőrök, művezetők és ügyfélszolgálati ügyintézők jelentkezését. Kollár József abban is bízik, hogy a munkaerőhiány miatti problémákat enyhíti majd a Siófoki Szakképzési Centrummal közös, emelt szintű képzettséget nyújtó hajózásitechnikus-képzés, amely érettségit is ad a fiataloknak. A képzés egyre népszerűbb, mivel a Siófokon végzett technikusoknak a belvízi hajózásnál jelentkező valamennyi feladatnak meg kell felelniük, legyen az önállóan végzett fedélzetmesteri vagy hajógépházi munka.

Címkék: téli munkák, hajózás, Bahart, flotta, gazdaság