A kaposvári Slendy Pékségben már hetekkel ezelőtt elkezdték sütni az ünnepi slágertermékeket, mint például a mézeskalácsokat és a bejgliket. Csak természetes hozzávalókat használnak itt. A diós bejgli ára a dió árának emelkedése miatt, ha minimálisan is, de növekszik. 

„A tavalyihoz képest 3-400 forinttal drágábban jön a dió. Ugye nekünk nem kell az a gyönyörű felezett dió, mert úgy is ledaráljuk, ha negyedes azt mi megvásároljuk. Annak nincs is olyan nagyon magas ára. Itt nem beszélünk 3-4 ezerről, de drágább lett és meg kell emelni a bejgli árat, nem lesz az olyan túl vészes, de meg kell.” - mondta el kérdésünkre Ojtó Lajos, a pékség ügyvezetője.

bejgli

A dióból és a gesztenyéből készült finomságok a legnépszerűbbek karácsonykor. Mihaljovits Róbert mestercukrász tortát, minyonokat és mussokat is készít ebből az alapanyagból. Azt mondja: remekül felhasználható a gesztenye a konyhában. 

„Egy minőségi anyagról van szó. Tehát a tisztasága nagyon fontos. Minél kevesebb rostot tartalmaz, minél világosabb, annál értékesebb. A cukrászatban gyakorlatilag a modern desszertektől a hagyományos desszertekig mindenhol meg lehet mutatni. Bele lehet csempészni egy kis fantáziát, egy kis kreativitást és akár egyéni dolgokat lehet készíteni.” - árulta el a mestercukrász.

A gesztenye egyébként csökkenti az éhségérzetet és az ebből készült lisztet a fogyókúrázók is bátran használhatják.

Címkék: süti, bejgli, dió, drágulás, karácsony, gazdaság