Számos közintézményét újította meg az elmúlt hónapokban Kaposvár. Elsősorban energetikai korszerűsítésekről van szó, melyeknek köszönhetően az iskolák, sportlétesítmények és hivatalok nemcsak takarékosabban tudnak működni, hanem energiafelhasználásuk egy részét megújuló energiaforrásból fogják biztosítani. Így például Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskolájánál és a Városi Sportcsarnok Asztalitenisz csarnokánál is. A beruházás összege 430,31 millió forint, melyet az Európai Unió 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatással támogat.

A Toldi Tagiskolában és az Asztalitenisz Csarnoknál a fejlesztések keretében megvalósult az épületek komplex energetikai korszerűsítése, melynek keretében hőszigetelést, nyílászárócserét hajtottak végre, korszerűsítették a gépészeti rendszert, a központi szellőzőrendszereket és a világítástechnikát. Emellett napelemes rendszert is telepítettek. A megújuló energiahordozó használata így hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez. A minél zöldebb Kaposvár megteremtésének érdekében az elmúlt időszakban számos fejlesztés történt: a város 40 darab sűrített földgázzal működő, modern, környezetkímélő autóbuszt vásárolt, a kommunális szemét feldolgozására modern hulladék-feldolgozó épült, a közvilágítás jelentős része már energiatakarékos, LED-es technológiával működik és egyre több a város tulajdonában levő elektromos autó. A projekt szemléletformáló ereje által az intézmények használói nyitottabbá válnak a megújuló energia felhasználásának témakörében, hiszen közvetlen környezetükben tapasztalhatják meg annak működését, előnyeit. Jelen projekt hosszú távú célja a Kaposváron élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele olyan, a fenntarthatóság növelését és a társadalmi felzárkózást és az egész életen át tartó tanulást elősegítő fejlesztések által, melyek a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges közösségi jellegű funkciókkal és használattal bírnak.

„A kaposvári Toldi Lakótelepi Tagiskola és a Városi Sportcsarnok Asztalitenisz csarnokának energetikai korszerűsítése” elnevezésű, TOP-6.5.1-15-KA1-2016-00004 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: toldi, asztalitenisz, kaposvár, gazdaság