Somogyban egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkanélküliség. Az előbbi a nagyobb településekre és a Balaton-partra, az utóbbi a megye déli részére jellemző. Ezt a vidéket és az ott élőket célozza meg az Együtt a Munkavállalásért Somogy Megyében Program.

- Olyan személyre szabott szolgáltatásokat, olyan több alkalmas mélyinterjúkat, olyan pszichológiai tanácsadásokat folytatunk, amik speciálisan a célcsoport részére szólnak és speciálisan azokat a munkáltatókat, munkaerőforrásokat próbáljuk feltárni, akik ezeket az álláskeresőket, illetve munkáltatókat eléri - nyilatkozta Egerszegi Péter, az Együtt a Munkavállalásért Somogy Megyében Program koordinátora.

A fórumon megoldást kerestek az úgynevezett Z generáció kihívásaira is. Ezeket a fiatalokat nehéz megszólítaniuk a munkáltatóknak.

null

- Mi úgy gondoljuk, hogy a közösségi média világa egy olyan irányba vitte el a fiatalok gondolkodását, hogy mindent szabad, minden lehetséges ezen a világon és minden nagyszerű. Programokkal, szoftverekkel, felnagyítják a hangjukat, emberek ezreivel kommunikálnak együtt egy időben, olyan dolgokat visznek véghez egyetlen kis okostelefonon, amire nem lennének képesek és amit a munkaerőpiacon nem tudunk nekik perpillanat biztosítani - tette hozzá Stankovics Mátyás, a Viapan Group marketingvezetője.

Megoldás lehet a modernizálás, a digitalizálás, a munkavégzés játékossá tétele. A megújulás a munkáltatók részéről is szükséges.

- Másképpen kell egy kicsit hozzáállni ehhez a problémához, mindig az a megoldás ha változtatunk. A világban egyetlen dolognak nincs jövője, ez a változatlanság, ezért mindig a változás, ami pozitívat hozhat. Egy kicsit ha megpróbálunk másképpen tekinteni a munkavállalóra, azt el kell elfelejteni, hogy van tökéletes munkavállaló, a jó attitűdöt, a jó hozzáállást keresni és képezni, tanítani, fejleszteni azokat, akik dolgozni akarnak - tette hozzá Vida Péter, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének tagozati elnöke.

A szakember és a munkaerőhiány mára nemcsak magyar, hanem nemzetközi jelenség lett. Az érintettek azt mondják, mihamarabb megoldást kell találni az oktatás, a munkaadói és munkavállalói oldalról egyránt.

Címkék: munkaerőpiac, megoldás, fórum, gazdaság