Október 21-től a vasúti bérletek hozzárendelhetők az új típusú, 2016-ban kibocsátott személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez - írja közleményében a MÁV-START Zrt. A vasúttársaság belföldi pénztáraiban megvásárolható, a szolgáltatási területére érvényes 30 napos dolgozó és tanuló, a havi és félhavi, továbbá a regionális bérletek rögzíthetők az okmányon. Ezek a bérletek névre szólóak, ezért azzal csak az eSzemélyi tulajdonosa utazhat. Az elektronikusan rögzített bérlet ára megegyezik a papír alapúéval.

Fotó: MÁV-START Zrt.
Fotó: MÁV-START Zrt.

Az eSzemélyihez hozzárendelt bérlet előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet magánál tartania. A MÁV-START pénztárosai az eSzemélyin található chiphez rendelik hozzá digitálisan a megvásárolt terméket. A vonatokon a jegyvizsgálók – a nyomtatott menetjegyekhez hasonlóan – a modern jegyértékesítési rendszerrel együtt bevezetett fedélzeti eszközökkel tudják ellenőrizni, elektronikusan kiolvasni a bérlet érvényességét.

A már mintegy 5 millió új okmány a vasúti bérlet, a vizuális és elektronikus személyazonosítás, valamint az elektronikus aláírás mellett alkalmas a társadalombiztosítási azonosító jel és az adóazonosító jel tárolására is.

Címkék: eszemélyi, bérlet, máv, gazdaság