A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezi meg az Erőművek Éjszakáját. Kaposváron a KAPOSHŐ Kanizsai utcai Fűtőmű és E.ON Gázmotoros Erőmű lesz látogatható.

A MEKH társadalmi felelősségvállalási programjának fontos célkitűzése, hogy ösztönözze a fogyasztók tudatos és takarékos energiafelhasználását. Ennek egyik oldala az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a mindennapok során otthonainkban, közintézményeinkben hogyan takaríthatunk meg minél több energiát. A felhasznált energiát azonban elő is kell állítani, meg kell termelni. Ha tudatosan és takarékosan szeretnénk bánni energiaforrásaikkal, akkor jó, ha tudjuk azt is, hogy az energiát kik, hol, milyen eszközökkel és forrásokból, hogyan állítják elő.

2019. október 11-én 14 és 22 óra között országszerte 42 villamos energiát termelő erőmű és távhőt előállító fűtőmű, illetve tematikus látogatóközpont nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, ahol ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.

A résztvevő erőművek között megtalálhatók a helyi melegvíz- és távhőszolgáltatást biztosító városi fűtőművek és hőközpontok, valamint az ország villamosenergia-ellátásáért felelős, fosszilis energiaforrásokat, biomasszát, vízenergiát, atomenergiát felhasználó nagy létesítmények is. Az érdeklődők megtekinthetik az áram, a távfűtés és a meleg víz előállítását biztosító, sok esetben gigantikus méretű berendezések működését és az energiaellátás folyamatos és biztonságos fenntartásáért dolgozó szakemberek napi munkáját is megismerhetik.

A MEKH és a csatlakozó erőművek által szervezett Erőművek Éjszakáján a látogatókat szakértő „idegenvezetők” kísérik végig az egyes helyszíneken, akik közérthetően és élményszerűen mutatják be az erőművek és a fűtőművek működését, az energiatermelés technológiai hátterét.

A program célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel. Az esemény ugyanakkor találkozási pont lehet az energiatermelés, mint szakma iránt érdeklődő pályakezdő szakemberek és a leendő munkáltatók között.

MEKH Erőművek Éjszakája

Miskolcon a Bioenergy-Miskolc Biomassza Fűtőműve bővítette a látogatói létszámot, így ismét vannak szabad helyeink. Ha érdelek a környezetbarát távhőtermelés, regisztrálj most:... https://eromuvekejszakaja.hu/miskolc-biomassza-futomu/

 A KAPOSHŐ Kanizsai Utcai Fűtőműve hőt- és villamos energiát termel, amivel 7166 lakossági és 306 egyéb fogyasztót lát el. A hőtermelés forróvizes kazánokkal, a kapcsolt energiatermelés gázmotorokkal történik.

A látogatók betekintést nyerhetnek a hő- és a villamosenergia-termelés folyamatába, megismerkedhetnek a távfűtési rendszer technológiájával. A vendégeket végig vezetik a fűtőművön, és megmutatják a CNG és elektromos töltőállomást is. Az érdeklődők működés közben láthatják a kazánokat, gázmotorokat és kipróbálhatják az elektromos járműveket.

Az E.ON országosan három erőművét nyitja meg a látogatók előtt az Erőművek Éjszakáján, Kaposvár mellett Szombathelyen és Debrecenben várják az érdeklődőket. A kaposvári erőmű négy darab, egyenként 1100 kW villamos teljesítményű 16 hengeres gázmotorból áll, amelyek villamos- és hőenergiát termelnek füstgáz hőcserélők segítségével. Az egyenként 16 tonnás motorok lökettérfogata 69.000 cm3, tehát kb. 50 átlagos autónyi motor dolgozik egy-egy gázmotorban.

A látogatók az Erőművek Éjszakája keretében betekintést nyerhetnek a gázmotoros erőmű működésébe, a gázmotorok működésének alapjaiba. Megtapasztalhatják a gázmotorok méreteit, megismerkedhetnek a hő- és villamosenergia termelés alapjaival és gyakorlati jelentőségével.

Az érdeklődők olyan a városlakók számára ritkán, vagy egyáltalán nem látható létesítményeket ismerhetnek meg, ahol Kaposvár energetikai értelemben vett szíve dobog a fűtőmű és az E.ON 0-24 órás együttműködésének köszönhetően. A telephelyről, mint egy érhálózaton a távvezetékeken keresztül jut el az áram, a melegvíz és a fűtés a lakásokba és a közintézményekbe az egész városba, így szolgáltatva nap mint nap a szükséges energiát.

Címkék: távhő, gázmotor, CNG, erőmű, E.on, fűtőmű, áram, ingyenes, gáz, program, Kaposvár, gazdaság