Az idén az átlagos évekhez képest akár 20-25 százalékkal is kevesebb, mintegy 25 ezer tonna lehet a belföldi körtetermés az előzetes adatok alapján, de a minőség megfelelőnek ígérkezik - írja az MTI a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye alapján.

Nem csak nálunk, de egész Európában csökkent a gyümölcs mennyisége. A kontinensen körtéből 2 millió tonna körül teremhet az idén, ami 14 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. A jelentés szerint Spanyolország kivételével minden meghatározó termelő országban visszaeséssel számolnak, így körtéből az évtized második legalacsonyabb termése várható a kontinensen.

A terméscsökkenés hátterében a tavalyi hőség áll, valamint az, hogy az elmúlt évi nagy termés jelentősen terhelte a fákat, amely idén gyenge virágzással járt. Emiatt marad el az idei almatermés is átlagostól.

A visszaesés a termőterületek csökkenésével is összefüggésben van: míg 2017-ben 2342 hektáron, tavaly 2270 hektáron volt körteültetvény, idén 2264 hektáron termesztik a gyümölcsöt a területalapú támogatások adatai szerint.

Címkék: körte, visszaesés, csökkenés, termés, gazdaság