06-80/263-244 Ezen a zöld számon várja a méhészek bejelentését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, ha méhpusztulást tapasztalnak. A hatóság ezzel az intézkedéssel is a tavalyi helyzetet szeretné megelőzni. Egy évvel ezelőtt ugyanis a napraforgó virágzásakor országszerte tömegével hullottak el a méhek.

A szakemberek minden gazdát arra kérnek, csak a megengedetett permetszereket használják és azokat is körültekintően!

A jogszabályok szerint a napraforgó permetezését csak naplemente előtt egy órával lehet megkezdeni és legkésőbb 23 óráig be kell fejezni. Ha helikopterről permeteznek, akkor pedig a naplemente előtti óra áll a gazdák rendelkezésére. Ezek a permetszerek ugyanis reggelre, a hordási időszakra lebomlanak, így nem károsítják a méheket.

A témához tartozik, hogy július 15-étől augusztus utolsó napjáig igényelhető a méhészek új, jövedelempótló támogatása. Az Agrárminisztérium 600 millió forintos keretösszeggel hirdette meg ezt a pályáztatot, amely nagyjából 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaládja számára jelenthet segítséget.

A támogatás célja: a méhészeti tevékenység versenyképességének, illetve a méhállományok egészségügyi állapotának a javítása. A kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz nyújthatják be a méhészek.

Címkék: méhész, méh, NÉBIH, méz, támogatás, gazdaság