A Kaposvári Egyetem egyik laboratóriumában azt vizsgálják, miképp hat a hőstressz az állatok embrióira. A gyorsan változó éghajlati viszonyok miatt ugyanis teljesen új tenyésztési módszerekre van szükség. Egy itteni kutatás során a szakemberek mesterséges körülmények között extrém környezeti változásokat szimulálnak annak érdekében, hogy akár egy teljes klímaváltozás során is minőségi növényi és állati eredetű termékeket tudjanak majd előállítani.

"Közhelynek számít, de valójában nem az, hogy az emberiség lélekszáma a földön nagyon gyorsan nő, az agráriumnak pedig az a kötelessége és feladata, hogy kiváló minőségű élelmiszert állítson elő. Tulajdonképpen ha le akarnám egyszerűsíteni, akkor ez a központ azt teszi lehetővé, hogy ennek a feladatunknak hosszú távon meg tudjunk felelni." - mondta el a programról Prof. Dr. Tossenberger János, kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettes.

klímaközpont

A hat milliárd forintos kutatási programot hamarosan 300 millió forint értékben újabb modern berendezések segítik majd. Az erről szóló szerződést tegnap írták alá a somogyi campuson.

"A laboratóriumi berendezéseket a négy fal között használják a kutatók, de vannak olyan eszközök, amit a négy falon kívül. Extrém esetben lesz egy talajkutató drón, ami a levegőben készített felvételek alapján fog talajvizsgálatokat végezni. Ezek egész új kutatási területek, legalábbis a mezőgazdaságban." - foglalta össze Kovács Péter János, a Smithmann Hungary Kft. ügyvezetője.

A tervek szerint az eszközök még az idén megérkeznek a Kaposvári Egyetemre.

Címkék: klímaközpont, állattenyésztés, Kaposvári Egyetem, kutatás, gazdaság