Nyolcéves rekord dőlt meg tavaly lakásépítésben, de még így sem érte el a lakásállomány megújításához szükséges mértéket. Az új lakások iránti kereslet továbbra is erős az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé, hogy tavaly 17 681 új lakás épült, 3292-vel, 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 36 719 volt, 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben.

null

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének elemzése szerint a 2018-as eredmény 8 éves rekordot jelent, legutóbb 2010-ben volt magasabb az átadott új lakások száma. A több éve tartó fejlődés a továbbra is erős keresletnek köszönhető.

A szakember szerint tartósan erős az igény az új lakásokra, idén február közepéig az ingatlan.comon 55 százalékkal nőtt a kereslet az új építésű lakások és házak iránt az előző év azonos időszakához képest. Idén 20 ezernél is több új lakás átadása várható.

Címkék: központi statisztikai hivatal, építés, lakás, ksh, gazdaság