A tavalyi ár másfélszeresésért is lehet kapni diót a Kaposvári Nagypiacon. Idén jelentősen károsította a faállományt és a termést a dióburok fúró légy. Ezért ilyen drága a bejgli egyik alapanyaga. Az árusok az mondják: így is fogy belőle, igaz kevesebbet visznek a vásárlók a karácsonyi süteményekhez.

Az egyik kaposvári pékségben már folyamatosan sütik a bejgliket. A mákos és a diós a legkelendőbb. Ezeket igazi darált töltelékkel készítik.

Mivel nemcsak a töltlékek árai, hanem az energia, a liszt és a járulékok is emelkedtek, ezért a pékség kénytelen volt 20 százalékkal többért kínálni a bejgliket mint egy évvel korábban. Azt mondják: ezekben nincs tartósítószer, így frissen kerülhet az ünnepi asztalra.

A diótermesztők arra számítanak, hogy kemény tél lesz és így a kártevőket az megtizedeli. Magyarországon egyébként a diótermés az 1990-es évek közepén 3 ezer tonna körül volt, de az elmúlt évek telepítéseinek köszönhetően 6 ezer tonna fölé emelkedett. Egyre többen foglalkoznak ugyanis ezzel a rendkívül egészséges csonthéjassal.

Címkék: mák, bejgli, dió, gazdaság