A civil szervezetekkel az élet számtlan területén talákozni. De ezt csak akkor tudják megtenni, ha megjelenésükre, akcióikra megfelelő mennyiségű forrás áll rendelkezásre, hangzott el egy mai tájékoztatón.

"A források szükségesek ahhoz, hogy az alaptevékenységet el tudják látni, források szükségesek ahhoz, hogy egyáltalán működni tudjanak és igazából a forrásokkal kapcsolatban szokott elhangzani az a mondat, hogy nagy problémát okoz a civil szervezeteknek az, különösen a kicsi és közepes civil szervezeteknek, hogyha valamilyen okból kifolyólag nem tudnak nyerni." - mondta el Dr. Kecskés Péter a Miniszterelnökség főosztályvezetője.

civilek

Ezen változtat a január elsejétől életbe lépő új pályzati és támogatási rendszer.

"200 ezer forint összegig egy olyan szervezet számára, amelyik csak regionálisan működik, tehát mondjuk Kaposváron, vagy itt Somogy megyében, de nem országosan és nincsen több bevétele mint 5 millió forint egy évben, ez a pályázat, ez az összeg, ez a bírálói bizottságok nélkül gyakorlatilag automatikusan lehívható." - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő a fórumon elmondta, a civil szervezeteket köszönet illeti, mert számtalan terhet vesznek le állam válláról.

"Nem nagyon tudjuk elképzelni az életünket önök nélkül. Tehát a dolog úgy áll, hogy ha ünnepünk van ott vannak, ha bajban vagyunk ott vannak, mondják az itt élők. Nincs olyan élethelyzet, hogy ne tudnán számítani önökre, vagy számolni önökkel. Tehát valóban semmilyen más módon meg nem szervezhető feladatot végeznek." - foglalta össze Gelencsér Attila.

civilek

Somogyban aktív civil élet zajlik és évről évre egyre több szervezet kezdi meg működését.

2016-ban körülbelül 2230 civil szervezet volt jelen Somogy megyében. Ez a szám most körülbelül 2560 körül van, ami mindenképpen egy tendenciózus javulás - tudtuk meg Tardi Tamás Ákostól, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnökétől.

Címkék: civilek, megyeháza, államtitkár, 2019, támogatás, gazdaság