Jelentős károkat tudnak okozni a vadak Kaposváron a zártkertekben, illetve néhány belterületi részen is. A vadak elszaporodása és károkozása egyébként országos problémának számít. Jellemzően a vaddisznók okozta károk a legsúlyosabbak, de az őzek, szarvasok és rókák is tudnak kellemetlenségeket okozni az ott élőknek. Több kaposvári is megkereste az önkormányzatot, hogy segítsenek megoldást találni a problémára, ezért a vadkármegelőző hajtásokon és a vadakat elriasztó „zöldhajtásokon” túl mostantól hivatásos vadász is segít rendet tartani a városban.

A város vezetése úgy döntött, hogy november másodikától egy kellő gyakorlattal és szakértelemmel rendelkező hivatásos vadászt alkalmaz azért, hogy szükség esetén belterületi vadkármegelőző vadászatokat is lehessen végezni a városszéli városrészekben. Ezeket a vadászatokat a lehető legnagyobb körültekintéssel végzi majd el a szakember, aki minden szükséges óvintézkedést meg fog tenni. November 15-ig a területek felmérése zajlik, addig biztosan nem lesz fegyveres vadászat. Az érintett területeken lakókat szórólapon is értesítik.

A saját telek védelme a tulajdonos feladata, azonban az önkormányzat a maga eszközeivel próbál segíteni a kaposváriaknak. Arra kérünk mindenkit, akiknek a tulajdonában a vadak kárt okozhatnak, azok mindent tegyenek meg a megelőzés érdekében. Ahol lehetséges, célszerű kerítést felhúzni, vadriasztó szereket vagy berendezéseket alkalmazni. Fontos az is, hogy a vadak számára könnyű eleségnek számító hulladékokat olyan helyre tegyük ki, ahol nem férnek hozzá, annak szagát nem érzik meg, ezzel is elkerülhető, hogy bemenjenek a területekre.

A Városgondnokság a bejelentést követően egyszeri alkalommal ingyenesen kimegy a bejelentőhöz, ahol vadriasztó permetet helyez ki. Ennek a hatása – időjárástól függően – akár hetekig is megmarad. A szakszerű használatot is bemutatják a lakosoknak. Így amennyiben beválik a riasztó használata a területen, a későbbiekben már önmaguk is el tudják végezni a vadriasztást.

Címkék: zártkert, vadkár, vadász, kaposvár, gazdaság