A hosszú távon a cél egy olyan zöld város megteremtése, amelyenergetikailag független, önmagát ellátó település. Kaposvár MJV Önkormányzata ezért indította el intézményeinek energetikai korszerűsítését, többek között a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskolája, valamint a Városi Sportcsarnok RG csarnok épületeinek ilyen jellegű megújítását. A száz százalékos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás összege 387,94 millió forint.

A fejlesztés keretében megvalósul az épületek komplex energetikai korszerűsítése, melynek keretében hőszigetelést, nyílászárócserét hajtanak végre, korszerűsítik a gépészeti rendszert, a központi szellőzőrendszereket és a világítástechnikát, valamint napelemes rendszert is telepítenek. Mindezzel nemcsak az energiafelhasználás lesz hatékonyabb, hanem pénzügyi megtakarítást is hoz az intézményeknek. A megújuló energiahordozó használata pedig hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez. A beruházás a környezet tehermentesítését szolgálja, hiszen a felhasznált energia mennyiségének csökkenése és a megújuló energiatermelés a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi.
A zöld város megteremtésének érdekében az elmúlt időszakban számos fejlesztés történt: a város 40 darab sűrített földgázzal működő, modern, környezetkímélő autóbuszt vásárolt, a kommunális szemét feldolgozására modern hulladék-feldolgozó épült, a közvilágítás jelentős része már energiatakarékos, LED-es technológiával működik, egyre több a város tulajdonában levő elektromos autó és több közintézmény kap napelemes technológiát.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

„A kaposvári Gárdonyi Géza Tagiskola és a Városi Sportcsarnok RG csarnokának energetikai korszerűsítése” elnevezésű, TOP-6.5.1-15-KA1-2016-00001 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Címkék: tagiskola, Gárdonyi, Kodály, napelem, sportcsarnok, energia, Kaposvár, gazdaság