A dolgozók hiánya okozta a legtöbb fejtörést a balatoni vendéglátósoknak az idei szezonban. Egy mai évértékelő ülésen a többi között erre a problémára is próbáltak megoldást találni a résztvevők. Az évről-évre növekvő éttermi forgalmat ugyanis egyre nehezebb kiszolgálni.

Idén is sok diák vállalt munkát a tónál, lángost sütöttek vagy éppen fagyit árultak. A vállalkozók tapasztalata az, hogy a fiatalok többsége már augusztus tizedike körül elhagyná a tavat, hogy pihenjenek még egy kicsit az iskolakezdés előtt. A főszezonban ezért rájuk sem lehet maximálisan számítani.

A munkaerőhiány azonban júliusra viszonylag stabilizálódott. Idén nyáron is tombolt a gasztroforradalom a balatonnál, ennek ellenére nem volt drasztikus drágulás a strandételeknél. Ez a forgalmon is meglátszott, hiszen soha ennyi ember nem látogatott még a tóhoz, mint idén. A balatoni vendéglősök célja: továbbra is a szezon meghosszabbítása.

- Elsősorban a helyi vállalkozókra lehet számítani, akik már itt vannak április-májusban, és kinyitottak. Ők most boldogok, mert abban az időben jó idő volt, és sokan mondták is, hogy júliusi forgalmat teljesítettek. Június hónap viszont nagyon elmaradt a várakozásoktól, nagyon rossz idő volt. Pozitívum viszont, hogy szeptemberben és októberben is jónéhány üzlet nyitva lesz majd - összegezte a tapasztalatokat Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének somogyi társelnöke.

Idén több mint harmadával nőtt azoknak a szolgáltatóknak a száma, akik nem a csúcsszezon 2-3 hónapjában akarják megkeresni az egész éves jövedelmet, hanem 4-5 hónapig is nyitva tartanak.

A tó körüli fejlesztések és a változatos programok pedig szintén főszezonon kívüli vendégjárást élénkíthetik.

Címkék: összefoglaló, szezon, balaton, nyár, gazdaság