Szinte roskadoznak a körtefák a sok gyümölcstől Orgel László birtokán. A kaposfüredi gyümölcstermesztő azt mondja: a körtén kívül az almából is lesz jócskán. A korai meleg és a sok eső miatt néhány hét múlva el is kezdődhet a szüret.

- Van ez a korai alma a vilmuta, ami szeptember elején szokott érni. De most egy kicsit előrébb, huszadika körül már lehet szedni az almát - mondta Orgel László, mezőgazdasági vállalkozó.

Az alma felvásárlási ára azonban egyelőre nem túl bíztató. Az egyik legnagyobb megyei értékesítő szövetkezet kereskedelmi vezetője szerint hiába lenne jobb termés mint tavaly, mégis lehet, hogy a fán marad az alma.

- 13 forintot adnak most a magyar gyárak. A fuvarköltség lejön belöle: az 7-8 forint. Marad 5 forint a gazdának. 7 forintért szednék le, 3 forintért rakja gépkocsira, tehát az hogy leszedje az almát mínusz 6 forintjába kerül. Így egyelőre úgy néz ki a fán marad az alma. De vannak törekvések, hogy megpróbálják kiharcolni az emelést - árulta el a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet kereskedelmi vezetõje, Tömösváry Máté.

A kereskedelmi vezető hozzátette: A Balaton-Ker-Tész almetermelői még bizakodhatnak, hiszen ők külföldre szállítanak több, mint 8 ezer tonna ipari almát. A partnerekkel még folynak a tárgyalások a magasabb felvásárlási árról. Idén egyébként nemcsak hazánkban hanem egész Európában kiemelkedő almatermés várható, emiatt csökkentek azt árak. A kormányzat és a Nemzeti Agrárkamara új belföldi és exportpiacokat keres az étkezési minőségű almának, hogy jobb helyzetbe hozza a magyar termelőket.

Címkék: veszteség, alma, szüret, gazdaság