Ha úgy vette észre, hogy megugrottak a strandolás árai tavalyhoz képest, akkor bizony nem csal a szeme. A Portfolio.hu készített egy elemzést a KSH adatai alapján, amiből kiderül, hogy az éves inflációt több százalékkal meghaladó drágulás tapasztalható átlagosan a strandokon. És itt nem csak a belépőárakra kell gondolni, egyaránt drágább lett a büfé és a fagyizás is.

A tavalyi évhez képest elvárható volt egy kis drágulás a strandokon, mivel 3,25%-os infláció tapasztalható. Azonban a Kereskedelmi és Statisztikai Hivatal országos adataiból kiderül, hogy a nyaralásnak vannak olyan területei, ahol ez a drágulás jóval nagyobb.

strand

A júniusi és a júliusi árakat átlagolva egy strandbelépőjegy 1740 forintba került, miközben az élményfürdőért már 3300 forintot kellett fizetni. Itt átlagokról beszélhetünk hiszen előfordulnak 5-6000 forintos élméányfürdői árak, de ugyanúgy találhatunk 500 forintos strandbelépőt is a Balatonnál például. De összességében elmondható, hogy a strandolás átlagosan 7,5, míg az élményfürdők ára 4,6%-kal növekedett 2017-hez képest.

Térjünk át a strandbüfékre. Egy feltét nélküli lángos több mint 280 forintba kerül idén átlagosan, ami 22 forintos emelkedés az előző év június-júliusához képest. A nyaralóhelyeken minden bizonnyal magasabb árszinttel és nagyobb drágulással találkozhattunk, de elmondható, hogy átlagban az áremelkedés mértéke így is 8,5%-os volt éves alapon az ország egész területén.

Ha ebéd után el szeretnénk nyalni egy fagyit, akkor a cukrászdában is több pénzt hagytunk, mint tavaly. Egy gombóc fagylalt ugyanis 220 forint felett van már idén nyáron, ami 16 forintos drágulásnak felel meg átlagosan. A dinnye sem maradhat el ebben a hőségben, amiért kilónként 238 forintot fizethettünk, 5%-kal többet, mint tavaly.

Címkék: büfé, árak, nyaralás, drágulás, strand, gazdaság