Az ökoturizmus kiszélesítése, az idegenforgalmi szereplők képzése és a helyi termékek elterjesztése a célja annak határon átnyúló programnak, amelyben a horvátországi Kapronca, valamint Zala és Somogy megye vesz részt. Egy mai tanácskozáson a szakemberek beszéltek a lehetőségekről, az újításokról és a régió vonzóbbá tételéről is.

Egy helyi termékekkel foglalkozó cég vezetője a turizmushoz kapcsolódó lehetőségekről tartott előadásában elmondta, a vidékre érkező turistákat nagyon érdeklik a kézműves termékek, legyenek azok használati tárgyak, vagy élelmiszerek. Nagyobb mennyiségben is lehetne értékesíteni ezeket szállodákban, éttermekben, üzletekben, de egyelőre még kevesen vannak.

- Viszonylag kevés a helyi termelő még most is, ennek számos oka van. Ami nagyon fontos, hogy tudni kell a helyi termelőkről, hogy ők termelni szeretnének és nem elsősorban piacon állni, értékesíteni, hiszen közben akkor nem tudnak otthon dolgozni, úgyhogy a turizmusnak hatalmas nagy küldetése van abban, hogy segítse őket piacra - tette hozzá Hegyi Zsuzsanna, az Érték és Közösség Kft. ügyvezetője.

null

A helyi termékeiről híres Cserdi polgármestere, Bogdán László azt reméli, hogy az általuk termelt zöldség és gyümölcs, illetve a feldolgozott alapanyagokból készült ételek hamarosan az üzletekben is megjelenhetnek. Ezzel munkát biztosítanak a falu lakóinak és a romák társadalmi elfogadottságán is javíthatnak.

- A cigányság akkor lesz igazán priorizálva és akkor lesz értékteremtő hatása, amikor be tudunk kopogni a többségi társadalomhoz, amelyek pozitívan csengenek és függőséget okoznak. A brandek ugyanezt a hatást fogják elérni, a cigány márkák ezt a célt szolgálják. Az én szerepem ebben, hogy talán mi leszünk az elsők, akik majd leveheteők lesznek a polcról - válaszolta Bogdán László, a település polgármestere.

A mai tanácskozás az Európai Unió támogatásával létrehozott ECOTOP 2 promram keretén belül zajlott. Az ökoturizmus egy olyan terület, amely nagy jövő előtt áll a szakemberek szerint.

- A jól működő ökoturizmus alapfeltétele a természeti érték, de ezen kívül ugyanolyan fontos a minőségi termék és szolgáltatás, ami nem lehetséges jól képzett szakemberek nélkül, akik a megfelelő ismeretek birtokában vannak. Ebben is segítséget nyújt a program - mondta Thurzó Ágnes, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara sajtóreferense.

null

A zalai, valamint a somogyi kereskedelmi és iparkamara mellett a Kaposvári Egyetem és a horvátországi Kapronca is részt vesz a programban.

- A program egyik fő célja, hogy az ökoturizmusban résztvevő vállalkozások számára képzéseket dolgozzanak ki, amelyek révén fejlődhetnek, illetve a közeljövőben tananyag is készül, amit a felsőoktatási intézmények az oktatásukban felhasználhatnak - emelte ki Valentina Papic, projektmenedzser.

A szakemberek ezzel az Európai Uniós programmal is a régió ökoturisztikai vállalkozásainak versenyképességét akarják növelni.

Címkék: ecotop, együttműködés, turizmus, gazdaság