A gyermekvállalás ösztönzése érdekében a családi adókedvezmények bővítése lehet az egyik terület, amiben továbblépést tehet a kormány - vélik szakértők.

Emellett a GYED felső határának emelése is szóba jöhet. Ez jelenleg nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékát. Növelnék a bölcsődei és óvodai férőhelyek számát, valamint még több családbarát munkahelyet alakítának ki.

A gazdasági, költségvetési helyzettől függően pedig egyszámjegyű lehet a személyi jövedelemadó. A pénzügyi, gazdasági piacok a korábbi gazdaságpolitika tovább folytatására számítanak.

- Nagyon érdekes, hogy a piac szereplői, elsősorban a nagy alapkezelők visszajelzései nemzetközi szintről nagyon pozitívak voltak, hiszen mindannyian abban érdekeltek, hogy egy kiegyensúlyozott gazdasági folyamatat folytatása történjen meg. Ami tartalékokat érdemes megemlíteni, az a humánkapacitásban rejlő képzési lehetőség, hiszen a munkaerő hiánya okozza talán a legnagyobb problémát, és az erre adható másik fontos válasz az automatizálás lehet - tette hozzá Keresztes Péter, a Magyar Közgazdasági Társaság megyei alelnöke.

A bérek az idei évben még tíz százalék felett emelkednek, de a következő két évben már mérsékeltebb, hat százalék körüli növekedésre számítanak a gazdasági szakemberek.

A gazdaságban a versenyképesség növelését várják. Erre kidolgozott tervek vannak, amiket vélhetően jövő januárban vezethetnek be.

Címkék: választások, adó, kormány, család, magyarország, gazdaság, politika