Halomban áll a vadhús az új hűtőcsarnokban. Itt mínusz 19 fok van, így biztonságosan megoldható a termékek tárolása. Eddig a cégnek komoly feladatot jelentett, hogy különböző helyszíneken kellett bérelnie a hűtőkamrákat.

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Most azonban egy helyen, több mint 400 négyzetméteren biztonságosan tárolható a vadhús. Az öreglaki feldolgozó termékei egyre keresettebbek külföldön is.

- Termékeink nagyon kedveltek az export piacon. Főleg Németországban, Ausztriában, Svájcban és ezen kívül Olszországba is jelentős mennyiséget szállítunk - mondta Buzánszkyné Láng Mónika, az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója.

A hat állami erdőgazdaság tulajdonában lévő vadfeldolgozó évente csaknem kétezer tonna vadhúst vásárol fel a környező vadásztársaságoktól és a Dél-Dunántúli Erdőgazdaságoktól.

A mai ünnepélyes átadón elhangzott: fontos, hogy a hazai gasztronómiában is nagyobb szerepet kapjon a vadhús.

- Egy verseny van ezen a piacon és a magyar vadhús export egy nagyon fontos szelete ennek a versenynek. Különösen fontos, hogy ezek a feldolgozók fejleszteni tudjanak, és minőségi vadhússal tudják ellátni az európai piacokat, de feltett szándékunk, hogy a magyar vadhúsfogyasztást is növeljük - válaszolta Dr. Bitay Márton Örs, állami földprogramért felelős államtitkár.

Jelenleg ugyanis hazánkban az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztás alig 30 dekagramm. Ezzel pedig az utolsók vagyunk Európában.

A megyei kormánymegbízott a közétkeztetésben is szívesen látná a vad ételeket.

- Csak Somogy megyében 174 közoktatási intézmény van. Ebből 130 gyermekeknek főz. Közel 30 ezer gyermeknek adnak minden nap ételt, tehát ha ebbe bele tudnánk integrálni a vadhús fogyasztását, az nagyon nagy előretörés lenne - tette hozzá Neszményi Zsolt, somogyi kormánymegbízott.

A beruházás 125 millió forintból valósult meg.

Címkék: hűtőkamra, öreglak, vadhús, gazdaság