Ennek a rendszernek a bevezetése és sikerese működése megmutatta az irányt, hogy az adóhatóságnak merre kell továbbfejlődnie - Tállai András ezt az elmúlt évben mondta, amikor az e-személyi jövedelemadó bevallás tapasztasztalatairól beszélt. Az adóhatóság elnöke már akkor arról beszélt, hogy szinte minden területen bevezetik az elektronikus ügyintézést mind az állampolgárok, mind pedig a vállalkozások irányába.

- Más adóbevallásokat is szeretnénk az adóhatóság feladatkörévé, feladatává tenni. Így az első az a jövedéki adóbevallás lesz. 2018 január elsejétől jövedéki adóbevallás tervezetet fogunk küldeni az érintett vállalkozásoknak és júliusban pedig el fog indulni az e-számla rendszer a terveink szerint - mondta Tállai András, adóügyekért felelő államtitkár.

Ez utóbbi a tervek szerint azt jelenti, hogy minden olyan számlát, amelynek áfatartalma eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot le kell jelenteni az adóhatóság felé.

Az egyik könyvelő irodánál sok olyan cég ügyét intézik, amelyiknél nem ritka a fél millió forint körüli teljes számlaösszeg. Ennek már bejelentési kötelezettséget elérő, vagy meghaladó áfatartalma van.

- Az lenne a legjobb hogyha igyekeznének a vállalkozások számítástechnikailag erre felkészülni. Tehát magyarul nem kézi számlával oldanák meg ezeket a számlázásaikat, hanem számlázó programot vennének - árulta el az Adó és Számvitel Kft. ügyvezetője, Pappné Vörös Judit.

Akik nem számítógépes programmal készítik el számláikat, hanem kézzel írják, azoknak az adóhatóság biztosít majd egy mindenki számára hozzáférhető, ingyenesen elérhető számlázóprogramot, amely megfelel minden jogszabályi előírásnak.

Címkék: számla, vállalkozás, adó, gazdaság