A krónikus betegek nehezebben juthatnak hozzá a jogosítványhoz: nem csak a háziorvostól a papír, hanem labor, és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell mutatni. Így például nehezedik a dolga azoknak, akiket cukor-, szív-vagy idegrendszeri problémákkal kezelnek, vagy folyamatosan gyógyszert szednek - írja a Blikk.hu.

Egyáltalán nem kaphat jogosítványt a vezető, ha van eszméletvesztéssel, rosszulléttel járó betegsége, vagy olyan kórban szenved, amely befolyásolhatja mozgásképességét. Például a súlyos szívritmus-zavarban szenvedőktől biztosan megtagadható a jogosítvány.

Ezen felül a jogszabály több tucat olyan betegséget is felsorol, amelyek megléte esetén évenkénti szakorvosi felülvizsgálatot írnak elő.

A hivatásos sofőröknek nem lehet meghosszabbítani a jogosítványukat, ha például beültetett szívritmus-szabályozó, vagy bármi egyéb szívműködést segítő eszköz van a mellkasukban.

A jogszabály világosan megkülönbözteti azt az állapotot, amikor valaki még vezethet, és amikor ezt már nem teszi lehetővé az egészségi állapota.

Címkék: hosszabítás, szigorítás, jogosítvány, gazdaság