Hepe-hupás és kátyús a jutai szőlőhegyen a zártkerti ingatlanokhoz vezető földes út. Itt-ott kőzúzalékkal, vagy éppen építési törmelékkel próbálták betömni a lyukakat. Sokak nemcsak a hétvégére járnak ide ki, hanem életvitel szerűen tartózkodnak itt, így nagy szükség lenne a jó útra.

- Az éves költségvetésből olyan kétmillió forintot tudunk fordítani a zártkertekre. Ez az összes utat tartalmazza, tehát mellékutakat és ezt a zártkerti utat is, ahol 110 ember lakik jelenleg is - tette hozzá Major János, Juta polgármestere.

Nemrégiben a Földművelésügyi Minisztérium egy 2 milliárd forint összértékű Zártkerti Programot hirdetett az önkormányzatoknak. A program lehetőséget teremt az elhanyagolt területek újra gondozásba vételéhez, hasznosításához.

A zártkerti utak járhatóvá tételét, a víz- és az áramvételi lehetőségek megteremtését, vadvédelmi kerítések létesítését, területrendezést, gyümölcsfa-, és szőlőtelepítést. Egy-egy pályázat legfeljebb tíz millió forintot nyerhet és nem, kell hozzá önrész.

null

Kaposvár önkormányzata a nemrég bejelentett pályázattól függetlenül egy saját hároméves zártkert felújítást indított a 171 milliárd forint összértékű Németh István Program részeként.

Az első munkálatok már meg is kezdődtek a töröcskei zártkertekben.

- Ez közel 20 millió forint. Ennek az első ütemnek az értéke közel 130 millió forint, és ezt az ütemet próbáljuk nyilván költségvetés függvényében tartani és a legszükségesebbeket szeretnénk ebben a három éves programban befejezni - válaszolta Tóth István, városi főmérnök.

Tóth István hozzátette, egy utcaszakasz rendbetételéhez most a kaposvári önkormányzat is nyújt be pályázatot az agrártárcához.

Címkék: zártkert, útfelújítás, németh istván program, támogatás, gazdaság