A Magyar Idők tett közzé egy statisztikát az elmúlt év magyar dohányfogyasztásáról. Ebből kiderül hogy idén 200 millió szállal több dobozos cigarettát szívtunk el idén a tavalyi évhez képest, ami nem számít nagy emelkedésnek (6,7 milliárd szálról 6,9 milliárd szálra növekedett egy év alatt). Ennél jelentősebb viszont, hogy 5500 tonnáról 4900 tonnára csökkent a vágott dohány fogyasztása az országban.

A csökkenés okai között van, hogy a gyártók az utóbbi időben 6-8 alkalommal is emeltek árat, növekedett az áru adóterhe, és nem lehet 50 grammosnál nagyobb kiszerelésű vágott dohányt venni.

A kormány az utóbbi években több intézkedést is hozott a dohányzás visszaszorításáért, az adóhatóság pedig nagy erőket mozgósít a feketézés letörésére. A legális kereskedelem adatai azt mutatják, hogy az elfogyasztott dohánytermékek mennyisége leginkább stagnál. Az utolsó nagy átrendeződés 2013-ban volt, amikor a trafikrendszer bevezetése utáni áremelkedés miatt tömegek szoktak át a dobozos cigiről a töltött cigire. Az éves fogyasztás 6000 tonna közelébe szökött fel, és stabilizálódott, ez a trend tört idén meg.

Címkék: vágott, dobozos, dohány, cigaretta, gazdaság