Több tízméteres hálóval gyűjtötték össze a halakat a petesmalmi tóban. A kifogott mennyiség csaknem fele Olaszországba, Lengyelországba és Romániába kerül. Az utóbbi években megfigyelhető, hogy itthon is egyre több halat fogyasztanak az emberek, főként pontyot.
- A karácsonyra forgalomba kerülő halak kétharmada ponty, ezen kívül harcsát, süllőt, keszeget hozunk forgalomba és 10-15 tonna halat halászunk le naponta, hogy karácsonykor gördülékeny legyen a fogyasztók kiszolgálása - tette hozzá Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója.
Az előrejelzések szerint idén nem emelkedik a hal ára, átlagosan 1000-1500 forintért adnak pontyszeleteket az üzletekben. A nagy roham egy héttel az ünnepek előtt várható.
- Az évek folymamán mindig karácsony előtt 1,5-2 héttel kezdődött meg a roham. Idén is így lesz, sokan az utolsó pillanatra hagyják a hal frissesége miatt - mondta Kovács Csaba, a Kaposvári Halbolt tulajdonosa.
A magyar halfogyasztás évről évre emelkedik. Ma már fejenként átlagosan 6 kilót eszünk meg évente, de még mindig van lemaradás az európai átlaghoz képest, ami éppen négyszer ennyi, vagyis 24 kilogramm.
Címkék: lehalászás, ponty, fogyasztás, karácsony, hal, gazdaság