A tavalyihoz képest idén jelentősen emelkedtek az árak. Átlagosan a fa ára egy év alatt ötödével tött. Múlt évben egy erdei köbméter 36 ezer forintba került, most 43 ezer.

- Mostanában azt lehet hallani, hogy tüzifa hiány van. Pedig alapvetően nem hiány van, hanem kevés az olcsó tüzifa. Tavaly óta igen helyesen úgy megváltoztak a törvényi szabályozások, hogy ezt a félig szürke gazdaságot próbálták kifehéríteni. Ami mind adminisztratív és költségnövekedéssel járt - mondta a Raab Karcher telepvezetője, Molnár Tamás.

Egyre népszerűbb ez a préselt faanyagból készített brikett tüzelő.

- A fűtőértéke sokkal jobb mint a fáé. A barnaszénnel egyenértékű. Koszmentes csomagolásban bevihető a lakásba. Nagyon kevés hamu marad utána. Jó meleget ad - foglalta össze a Dilex 2009. Kft. gazdasági igazgatója, Bíró István.

Azonban a tüzelő vásárlása során nem árt az óvatosság. Minden évben sok a visszaélés és az átverés ilyenkor. Erre is figyelmeztet a rendőrség.

- A legfontosabb, hogy csak megbízható tüzifaárustól vásároljanak. Utcán közlekedő, házaló árusoktól nem javasolt igazán a tüzifavásárlás. A megrendelés előtt tisztázzák, azt, hogy milyen fajtájú ás mennyiségű és minőségű fát vásárolnak - mondta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály rendőralezredese, Kokas Sándor.

A szakember szerint ugyanis sokszor az olcsóbb fa drágább lesz, mert kevesebbet vagy vizeset visznek ki a csalók. Érdemes elkérni ilyenkor a szállítólevelet és számlát is.

Címkék: átver, tűzifa, drágul, somogy, gazdaság