Fél méteres víz hömpölygött Balatonmária utcáin két évvel ezelőtt. 2015 augusztusában szinte egy óra alatt 100 miliméter eső esett. Akkor pincék, kertek és üzletek álltak a vízben.

Az ehhez hasonló helyzetek eddig nem voltak ritkák a település történetében.

A község polgármestere ma elmondta: náluk 312 millió forintnyi uniós forrásból oldódhat meg a vízelvezetés. A csatornarendszer korszerűsítési munkálatai a Vilma, a Dózsa és a Rákóczi utcában, valamint a Széchenyi Imre téren kezdődnek most meg.

- Ez évtizedek óta probléma, hiszen a belvízelvezető rendszerünk korszerűtlen, elhasználódott - mondta Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere.

Móring József Attila, somogyi fejlesztési biztos a munkaterület átadásán azt is bejelentette, hogy további mélyen fekvő dél-balatoni településeken újulhatnak meg ezek a vízelvezető rendszerek.

Sok gondot okozott korábban az időjárás. Fotó: Varga György, MTI.
Sok gondot okozott korábban az időjárás. Fotó: Varga György, MTI.

- Balatonmárián 312 millió forintból, Balatonfenyvesen hasonló nagyságrendű összegben és Balatonkeresztúron is, összefüggnek ezek a projektek. Közel egymilliárd forintból újulnak meg a csapadékvíz elvezető árkok, hálózatok - tette hozzá Móring József Attila, megyei fejlesztési biztos.

A kivitelező cég napokon belül nekiáll a munkának, amelyet két ütemben végeznek el. A tervek szerint a teljes beruházás 2019 tavaszára készülhet el.

Címkék: balatonmáriafürdő, dél-balaton, fejlesztés, csapadék, gazdaság