Ehhez az eredményhez rengeteget kellett öntözni, és a növényvédelemre is sokat költöttek a gazdák. A fórumon az is kiderült, hogy Magyarországon 150 hektáron termesztenek vetőburgonyát, ennek a területnek a fele Somogyban van, Berzence környékén.

Futószalagon érkeznek a már betakarított vetőburgonyák. A gépi minőségellenőrzést követően aztán, kézzel is átválogatják a termést.

A somogyudvarhelyi vállalkozás nagyon odafigyel a minőségre, talán ezért is tudtak az ország legnagyobb vetőburgonya termelőivé válni. Berzencén és környékén mintegy 90 hektáron termesztik a gumót.

- A betakarítást befejeztük, a már megkapott minősítések bíztatóak, a termés is egy erős közepesnek mondható - mondta Solanum Kft. igazgatója, Ifj. Varga György.

A mai szakmai tanácskozáson elhangzott: országszerte, így Somogyban is egyre csökken a termőterületek száma.

- Évről évre csökken a vetőburgonya vetésterülete, minden évben kisebb mind az étkezésit, mind a vetőburgonyát tekintve. Az utóbbi években nagy hatással van ránk a külföldről érkező vető és étkezési burgonya is. Ugyanis jellemzően kintről kedvezőbb áron lehet ezt a terméket behozni - árulta el az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szóvivője, Szabó István.

Jelenleg 10-12 ezer hektáron foglalkoznak Magyarországon burgonyával. Somogyban 20 éve még 3500, most viszont csak tizedekkora, 350 hektáros területen termesztik a növényt.

- Elsősorban kereskedelmi okai vannak. Arról van szó, hogy a kereskedelmi láncok a betakarítás előtti két hétben nyomott áron, rossz minőségű burgonyát hoznak be és ez lenyomja az árat - foglalta össze a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Gombos Sándor.

A szakemberek azt is elmondták: mind a belföldi, mind a külföldi piacokon a korai fajták lehetnek versenyképesek, továbbá számos új magyar fajtával is kísérleteznek a dél-somogyi településen.

Címkék: burgonya, krumpli, somogy, gazdaság