Már most, a kora őszi időszakban is sokan cserélik le elkopott abroncsaikat, főleg használtra.

Mivel az elmúlt években a nyersanyagot termelő országokra több természeti katasztrófa is pusztított, ezért októbertől átlagosan 10 százalékkal drágább lesz majd az új téli gumi. Az előrelátóbbak már most elkezdték a beszerzést.

"Adtunk már el téli gumit most, hogy még nincs akkora tumultus, nincs forgalom, jobban körbe tudja járni az ügyfél ezeket a dolgokat. Utána tud nézni a gumiknak, hogy mit, mennyiért érdemes. Tehát már megkezdődött úgymond a téli szezon" - mondta az Oros Gumiszervíz tulajdonosa, Oros András.

A biztosítók azt tanácsolják, hogy ne a téli gumin spóroljanak az autósok, hiszen ha egy balesetben a vétkes sofőr télen nyári gumival közlekedik, akkor akár a kártérítés teljes összegtől is eleshet.

"Abban az esetben lehet probléma, ha a gépkocsi műszakilag elavult állapotban van, ebben az esetben a törvény által biztosított lehetőségnél fogva regresszel élhet a biztosító tehát visszkövetelheti a megtérített kár mértékét" - árulta el a KÖBE Kaposvár ügyfélszolgálati referense, Forró Istvánné.

A gumiabroncsokat az előírások szerint legfeljebb 1,6 milliméter mélységig lehet használni, ám ez már rendkívül balesetveszélyesnek számít.

Címkék: gumi, abroncs, drágul, gazdaság