Országosan már több megyében elkezdődött, Somogy megye észak-keleti részén pedig augusztus 23-án történik a parlagfű légi felderítése.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatalának növényvédelmi felügyelői és földhivatalos kollégáik immáron hetedik alkalommal dolgoznak dolgoznak közösen a Iégi felderítésen.

Idén is a Készenléti Rendőrség biztosítja az ellenőrzéshez a helikoptert.

Várhatóan a Kaposvár-Balatonföldvár-Balatonvilágos által övezett területet fogják most légi úton ellenőrizni. A földi felderítés július elseje óta folyamatosan zajlik, tehát bejelentés vagy a határszemlék kapcsán így is bemérésre kerülhet a parlagfűvel fertőzött terület.

A légi felderítés hatékonysága azonban jóval nagyobb, a földi járművekkel kevésbé megközelíthető területek sem maradhatnak rejtve. Ha a repülési út érinti a fertőzött területet, legyen az parlag, gondozatlan tarló, rét, nem megfelelően gyomirtott kulturnövény (kukorica, napraforgó, "zöldítés", stb.), biztosan meg fogják találni az ellenőrök.

Bemérés esetén a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet a büntetés összege. Ráadásul a földhasznalónak az eljárás költségeit is meg kell térítenie.

Címkék: felderít, bírság, parlagfű, büntetés, ellenőrzés, razzia, gazdaság