Szúrópróbaszerűen választották ki a pénzügyőrök a kamionokat az M7-es autópálya balatonlellei szakaszán. Félreállították és a parkolóban ellenőrizték az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerét.

Az EKÁER adatait összevetettek a szállítólevéllel és a rakománnyal. Megnézték azt is, hogy a vállalkozásnak van-e adótartózása, illetve, hogy a kamionvezető be van-e jelentve.

Ezt követően Pici, a 10 éves németjuhász átvizsgálta a kamiont.

- Nagyon korrektek voltak velem a magyar pénzügyőrök, itt az M7-esen nagy a kamionforgalom, természetes, hogy ellenőríznek - mondta el kérdésünkre Miloslav Pusztai, aki először találkozott Magyarországon ellenőrökkel.

Idén eddig 2800 ellenőrzést hajtottak végre Somogyban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a társszervekkel közösen. A hatóságok ötszáz esetben tártak fel hiányosságokat.

- Leggyakrabban a bejelentéssel kapcsolatos adatok pontatlanok, vagy hiányoznak, gyakran előfordult, hogy az alkalmazott nem votl bejelentve - tette hozzá Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Ha az ellenőrzés során minden rendben van, akkor mehet tovább a jármű, de ha a revizorok valamilyen hibára bukkanak, akkor büntethetnek érte. Akár hatósági zárat is elhelyhezhetnek, a romlandó szállítmányt pedig a kirakodási címig is kísérhetik.

Címkék: ekáer, balatonlelle, ellenőrzés, kamion, somogy megye, gazdaság