170 Tesco áruház teljes működése állhat le szeptemberben, miután csütörtökön megalakult az áruházlánc sztrájkbizottsága - írja a Magyar Idők. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének kezdeményezésére megalakult bizottság képviseli a Tesco Magyarország 13 ezer dolgozóját, akiknek az utóbbi időben egyre nehezebb körülmények között kell dolgozniuk.

A dolgozók azt szeretnék elérni, hogy szeptember 1-től a Tesco valamennyi munkavállalójánál az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje érje el a 25 százalékot. Ezen felül valamennyi áruházban emeljék meg az alap létszámot 15 százalékkal, hogy biztosítani lehessen az arányos munkaterhelést, és vissza lehessen szorítani a túlóráztatást, ami már általánossá vált a kiskereskedelmet durván sújtó munkaerőhiány miatt. Továbbá kérik, hogy a munkaerőhiány miatt alkalmazott diákmunkások számát is csökkentsék és pótolják őket az állományban lévő, megbízhatóbb munkaerővel. 

A cég vezérigazgatója értesítették a sztrájkbizottság megalakulásáról, illetve a követelésekről. Mostantól kezdve hét napjuk van reagálni, majd a tárgyalások további hét napon át tarthatnak. Amennyiben nem teljesítik a feltételeket, határozatlan idejű, általános sztrájkot hirdetnek a hazai Tesco dolgozói – közölte Bubenkó Csaba, a sztrájkbizottság megválasztott elnöke. Hozzátette: nem fognak egy-két órás figyelmeztető sztrájkot tartani, hanem a teljes munkabeszüntetés lesz a nyomásgyakorlás eszköze.

Címkék: munkabeszüntetés, Tesco, sztrájk, gazdaság, Kaposvár