Kürtszóra vonultak be az Országos Erdészeti Egyesület zászlóival a 148. vándorgyűlésen. Az állami földekért felelős államtitkár, Bitay Márton köszöntőjében elmondta: az erdőgazdálkodók határon innen és túl szoros szervezeti kapcsolatban vannak egymással.

- A leghatékonyabb természetvédelmi eszközünk a szakszerű erdőgazdálkodás, meggyőződésem, hogy a legaktívabb természetvédő az erdész, nekik köszönhetjük a mai erdőszerkezetet, a kultúrát, színvonalat, ami Magyarországot jellemzi - mondta az állami földekért felelős államtitkár, Bitay Márton.

Hozzátette: a közelmúltban a parlament által elfogadott új erdőtörvény a nemzet erdészeinek tollából fakad. Az erdőket érintő aktuális kérdésekről is tanácskoztak a vándorgyűlésen, mint például a klímaváltozás és annak hatásai.

null

- Az erdőgazdálkodás segítséget nyújt a klímaváltozás hatásainak a mérséklésében a klíma kiegyenlítésben, a szén megkötésében is nagy szerepe van, ezért fontos lenne az erdőterület növelése. A másik kérdés pedig, hogyan maradhatnak fenn a meglévő erdeink, hogyan tudnak a változó viszonyokhoz alkalmazkodni - mondta az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, Lomniczi Gergely.

A vándorgyűlésnek első ízben adott otthont a Kaszó Zrt.

Tegnap zárult az Év Erdésze verseny is, amelyen a Sefag Zrt. marcali erdésze volt a legjobb, mind elméletben, mind a gyakorlatban.

- A gyerekkoromat faluban töltöttem, jelnleg is ott lakom, nekünk a játszótér az erdő volt, az ihelett jobban és elhatároztam olyan munkahelyet választok, ahol nincs kerítés és a munkahelynek plafonja a csillagos eget választottam a munkahelyem plafonjának - mondta a Marcali Erdészet Sefag Zrt. erdésze, Szehágel István.

A vándorgyűlés szakmai díjakat is átadtak, holnap pedig a terepen folytatódik a program.

Címkék: vándorgyűlés, erdészet, vadászat, sefag, gazdaság