Reggel óta dolgoznak a kombájnok Kaposújlak határában. Megkezdték az őszi árpa aratását. A hétvégéig 97 hektáron végeznek a betakarítással. Kaposvár és környékén kedvező volt az időjárás, 100-120 miliméter csapadék esett. Dél-Somogyban viszont szinte alig volt eső, azokon a helyeken legalább egyharmaddal kevesebb árpa teremhet.

Tóth István, a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja szerint a hőség arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy betakarítsák az árpát, a termésátlagtól függetlenül.

Idén csaknem két héttel korábban kezdődött az őszi árpa betakarítása. Ebből átlagosan 4-5 tonna per hektárral számolnak.

- Somogyban 9200 hektár árpát vetettek, tavaszi árpát 1200 hektáron. Az aszályos idő miatt hamarabb indult meg a betakarítás, Dél-Somogyban, Babócsa környékén arattak, illetve Közép-Somogyban is megtörtént egy-két helyen az aratás - tette hozzá Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója.

A tervek szerint az őszi árpa aratásával 1-2 héten belül végeznek, majd kezdődik a repce betakarítása. Péter-Pál napja környékén pedig a búza következik.

Címkék: árpa, aratás, somogy megye, gazdaság