Számos iskolája, sportlétesítménye és hivatali épülete mellett ezért a következő hónapokban 19 darab száz százalékban a város tulajdonában levő épületére telepít úgynevezett HMKE rendszereket, vagyis háztartási méretű kiserőműveket. Ezek napenergiából állítnak majd elő villamos energiát. A beruházás összege 339,87 millió forint, melyhez az Európai Unió 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújt

A napelemes rendszerek lényege az, hogy a háztartás villamosenergia-szükségletét helyben megtermeljék, ezzel csökkentve a környezetbe kibocsátott széndioxid mennyiségét.  A napelemes technológia hozzájárul az energiaellátás biztonságának növeléséhez és az energiaimport-függőség csökkentéséhez. Ez utóbbi pedig kiemelt cél Kaposváron. Az önkormányzat számos olyan fejlesztést valósított meg az elmúlt években, amely a zöld város megteremtését szolgálja. Így például 40 darab sűrített földgázzal működő, modern, környezetkímélő autóbuszt vásárolt, a kommunális szemét feldolgozására modern hulladék-feldolgozó épült, a közvilágítás jelentős része már energiatakarékos, LED-es technológiával működik. A város elektromos autókat is vásárolt és elektromos töltőállomásokat is létre kíván hozni Kaposvár több pontján más pályázati forrásokból.

képünk illusztráció
képünk illusztráció

A projekt szemléletformáló ereje által az intézmények használói nyitottabbá válnak a megújuló energia felhasználásának témakörében, hiszen közvetlen környezetükben tapasztalhatják meg annak működését, előnyeit. Jelen projekt hosszú távú célja a Kaposváron élők életminőségének javítása, a település vonzóbbá tétele Kiemelt célkitűzés az energia- és erőforrás hatékonyság növelése, illetve az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása.

A „HMKE napelemes rendszerek telepítése önkormányzati tulajdonú épületekre Kaposváron” elnevezésű, TOP-6.5.1-15-KA1-2016-00007 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék: megújuló, napelem, energia, önkormányzat, Kaposvár, gazdaság