Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében döntött úgy a kormány, hogy idén január elsejétől a NAV-on keresztül is bonyolítható az iparűzési adóbevallás leadása. A hatóság honlapján a kitöltéshez szükséges űrlapot is meg lehet találni.

- Az adózóknak lehetőségük van arra, hogy a helyi iparűzési adóról szóló bevallásukat a NAV felé nyújtsák be. A hatóság ilyen esetben kizárólag továbbítja a bevallást az önkormányzat felé, tehát nem vizsgálja sem a késedelmes benyújtást, sem az adatokat - mondta a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense, Poszováczz Gabriella.

Adózási szakértők szerint több hibát is lehet véteni a NAV-os iparűzési adóbevallás elkészítésekor. Számszaki és egyéb gondok adódhatnak a kitöltés során. A kaposvári önkormányzat adóügyi irodájának vezetője ezekre hívta fel a figyelmet.

- Nagyon fontos a helyi iparűzésiadó bevallásoknál a személyes adatok kitöltése, tehát a név, születési dátum, adóazonosító jel, adószám, a székhely adatoknak a kitöltése. Illetőleg a számszaki adatoknál nagyon fontos az előleg bevallási résznek a kitöltése - foglalta össze a KMJV Adóügyi Iroda irodavezetője, dr. Major Anita.

A NAV-os mellett az önkormányzati űrlapokat is ki lehet tölteni, nem kötelező az adóhatóságét választani. Az iparűzési adóból származó bevétel változatlanul a települési önkormányzatok saját bevétele. Az adót a vállalkozásoknak továbbra is az önkormányzat számlájára kell befizetniük attól függetlenül, hogy a bevallást a NAV-on keresztül nyújtották be.

Címkék: iparűzési, adó, nav, gazdaság