Közel 16,5 milliárd forintos fejlesztések indulhatnak Somogy megyében a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) legfrissebb támogatói döntései értelmében - hangzott el Móring József Attila fejlesztési biztos és Biró Norbert megyei közgyűlési elnök közös sajtótájékoztatóján hétfő délelőtt a kaposvári Vármegyeházán.

Hosszú évekkel ezelőtt megkezdődött az előkészítő munka, mely során a települések megfogalmazták fejlesztési igényeiket. Ezeknek a céloknak eléréséhez 43,45 milliárd forintos TOP forrás áll Somogy megye és 17 milliárd Kaposvár Megyei Jogú Város rendelkezésére. A megye és a települések vezetői közötti folyamatos egyeztetések eredményeként tavaly decemberben már döntés született több pályázat tekintetében, mely a mostani 97 eredményes pályázattal együtt összesen 22,366 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé megyénkben. Várhatóan május végéig aláírásra kerülnek a támogatói szerződések, így még megkezdődhetnek a beruházások.

Nnyertes pályázatot nyújtott be például Nikla, ahol interaktív múzeum valósulhat meg, Pusztakovácsiban új óvoda épül, Marcali és Mesztegnyő között a kerékpáros közlekedést fejlesztik, Tapsonyban pedig a védőnők munkájához biztosítanak modernebb körülményeket.

Biró Norbert elmondta, hogy a TOP forrásaira elsősorban települési önkormányzatok pályáztak, de a szociális infrastrukturális fejlesztések terén civil szervezetek is sikeresen szerepeltek. Közöttük találhatjuk a "Segítő kezek" Szociális és Házi Segítségnyújtó Alapítványt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületet és a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületét is, de települések is nyújtottak be eredményes pályázatot ebben a témakörben.

TOP-os döntések Somogyban

Címkék: TOP, település, fejleszt, megye, Somogy, gazdaság