Somogy területének egyharmadát erdő borítja, ami jelentősen meghaladja az országos átlagot. Emellett jelentős a mezőgazdasági terület is, így a kettő összessége kellő munkát ad a vadgazdálkodásban szerepet vállalóknak. A somogyi erdőgazdaság több mint százezer hektáron folytat vadgazdálkodást. Ez a cég árbevételének alig tíz százalékát teszi ki, de a károk szempontjából meghatározó. A Sefag évek óta túlteljesíti a nagyvad kilövési terveit, amivel kellő hatékonysággal tudnak fellépni a vadkárok ellen.

"Mi próbálunk a gazdálkodókkal együttműködni, részben a vetéskultúráknak a kialakítását átbeszéljük, részben pedig prevencióként villanypásztorokat építünk ott ahol szükséges. Állandó vadkerítéseket is építettünk, például a Zselicben és ezáltal próbáljuk a vadat távol tartani ezektől a mezőgazdasági területektől." - tájékoztatott a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, Barkóczi István.

vadkár

A kormányhivatal mai szakmai ülésén az elmúlt évi vadgazdálkodási feladatokat és az idei terveket beszélték meg a szakemberek, ahol nagy hangsúlyt kapott a vadkárok csökkentése.

Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, a vadkár jelentősége Somogy megyében országos viszonylatban is a legnagyobb hiszen az országos vadkárnak közel az egyharmada Somogyban merül föl. Ez olyan 1.8, 2 milliárd forintnak az egyharmada esik Somogyba.

Hozzátette, Somogy megyében elég nagy a vadsűrűség, amire a somogyi emberek nagyon büszkék, ugyanakkor az is fontos, hogy a vadkár megtérítésre kerüljön.

Az új vadászati törvény értelmében tájegységi fővadászok segítik a vadgazdálkodással és a vadvédelemmel összefüggő feladatok ellátását. Somogyban négy ilyen szakember kezdte meg a munkát, akik a mai ülésen mutatkoztak be.

Címkék: vadászat, vadkár, konferencia, Somogy, gazdaság