A balatoni hajózás hagyományosan minden évben Húsvétkor indul, idén már nagypénteken kezdetét vette a 171. hajózási szezon, melyet az új, Nemzeti Regatta névre keresztelt motoros hajó ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, melynek keretében Dr. Mosóczi László a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkár adta át a forgalomnak a BAHART saját forrásból újjáépített, 180 fős új hajóját. Az ünnepélyes lepellevételre és a pezsgős névavatásra a régió meghatározó turisztikai, gazdasági szereplői, Siófok város vezetői és a BAHART munkatársai, valamint a hajóállomásra kilátogató érdeklődők előtt került sor.

null

 A most átadott hajó eredeti váza a 60-as években az egykori Szovjetunió területén, az Ilyichevski hajójavítóban épült. 1999-ben került hazánkba a hajó és a BEATRIX nevet kapta. A 2000-es évek második felében már üzemen kívül állt Vácott, majd 2011-ben egy újabb tulajdonosváltás után Budapestre került, végül 2014-ben felújítandó hajóként vásárolta meg a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót 2015 januárjában a Sió csatornán át a Balatonra vontatták, majd még abban az évben a szezon után megkezdődött a hajó felújítása.

null

 A hajó a Nemzeti Regatta elnevezésű vitorlásverseny mindenkori győztes településének nevét viseli egy éven át. 2016-ban a hagyományteremtő céllal indított fesztiválon 30 versengő település közül a házigazda Siófok város került ki győztesen, és ezzel érdemelte ki, hogy az új hajó névadója legyen az idei hajózási szezonban.

null

 Az átépítés és felújítás során a BAHART, szem előtt tartva a fogyasztói igényeket és utazási szokásokat, több újdonságot is tervezett. A „Nemzeti Regatta” a már Balatonon szolgáló testvérhajóitól (Lelle, Szántód, Fonyód motorosok) eltérő térkialakításának köszönhetően mozgáskorlátozott vizesblokkal, ugyanezen célnak megfelelően szélesebb be/ki szállító ajtókkal rendelkezik, valamint a hátsó nyitott fedélzet megújított tetőkialakítással szolgálja majd a kényelmesebb utazást. A hajó orrsugár-kormányt kapott, valamint áttervezett hajóorr (bulba) és far került kialakításra a kedvezőbb hullámkeltés elérése érdekében. A Nemzeti Regatta motoros lesz a második akadálymentes fedélzettel rendelkező hajó a Balatonon a tavaly átadott Siófok katamarán mellett.

null

 A hajót saját beruházás keretében újította fel a BAHART. A munkálatok során a teljes belső tér megújult modern bútorzattal, nyitott körbejárható, akadálymentes felső fedélzet került kialakításra, valamint a mai kor követelményeinek megfelelően klíma, fűtés, wifi szolgáltatás is rendelkezésére áll majd az utazóközönségnek. Az átépítés és felújítás költségvetése  nagyságrendileg 150 Millió Ft-ot tett ki.

null

 „A balatoni turizmus fejlesztésében, élénkítésében fontos szerepe lesz a közlekedés fejlesztésének is. Ezen belül a közösségi hajózás is fontos szerepet kap, cél, hogy az idelátogatók minél nagyobb arányban vegyék igénybe a víziközlekedést, amelyet dinamikusabbá, rugalmasabbá kell tennünk. A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly adta át a forgalomnak a Siófok katamaránt, valamint a mai napon a Nemzeti Regatta motorost, mely nagyszabású, többszáz milliós, ugyanakkor teljes mértékben saját BAHART forrásból megvalósult beruházások eredményei. A BAHART nagy várakozással tekint a következő évek Balatonra irányuló fejlesztései elé, melyek történelmi léptékű fejlődést tesznek lehetővé a Társaság számára. Mindez további lökés ad a régió gazdasági pozíciójának és turisztikai megítélésének javulásához is.” - mondta el a tájékoztatón Kollár József a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

null

 Az idei évben a Nemzeti Regatta Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválján 2017. június 10-11-én már 50 település mérheti össze tudását a különböző versenyszámokban és a győztes település nevét viseli majd a 2018-as hajózási szezonban a Nemzeti Regatta motoros hajó.

Címkék: regatta, bahart, hajó, szezon, gazdaság