Az idei évben negyed százados a sétáló utcában működő Torurinform iroda, amely nagyban hozzájárult Kaposvár és környékének országos, sőt nemzetközi ismertségéhez - hangzott el a város turisztikai szezonnyitó konferenciáján csütörtök délelőtt.

Az elmúlt évben 12, illetve 15 százalékkal nőtt a látogatók, valamint a vendégéjszakák száma a városban és környékén. Az adatok szerint tavaly 112 ezres volt a vendégforgalom, míg egy évvel korábban 98 ezer.

- Fontos kiemelni, hogy egy közösséggé vált a helyi turisztikai szolgáltatóknak a egyesülete. Ez fontos, mert a minőségi szolgáltatásokat csak így tudjuk megtartani. Egymásra is számíthatunk és ezt a közösségi megmozdulást szeretnénk idén is erősíteni - mondta Máyerné Bocska Ágnes, a Kaposvár és Zselic TDM Egyesület elnöke.

null

A város vonzereje nem csak az épített és a természeti értékeiben rejlik. Nagyban hozzájárulnak a látogatottsághoz azok a kulturális rendezvények, amelyek ma már egybeforrtak Kaposvárral. Az idei évben ezekben is változásokra számíthatnak az idelátogatók és a kaposváriak.

- A megújulást elsősorban a tartalmi szempontokban fogják érezni. Szeretnénk odáig eljutni, hogy minden rendezvényünknek nagyon kristálytiszta, szép és egyértelmű alapvonulata, alapgondolata legyen és erre rendszerszerűen és rendszerben gondolkodva épüljenek fel a programelemek - válaszolta Szalay Lilla, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója.

null

A turizmus az egyik kitörési pontja lehet Kaposvárnak. Éppen ezért egyebek mellett megújul a Csokonai fogadó, a Csiky Gergely Színház, a volt levéltár épülete és a sport turizmus okán is felépül egy 50 méteres fedett úszómedence, illetve egy 4 ezer férőhelyes új sportcsarnok.

Mindezek a 171 milliárd forintos Németh István Program részeként valósulhatnak meg.

- Nagyon sok turisztikai elemet tartalmaz, nagyok sok beruházást hoz maga után, amely önmagában még hangulatosabbá teszi az amúgy is hangulatos városunkat és lesznek olyan beruházásai is ezen belül, amely közvetlenül a turizmust fogja szolgálni - tette hozzá Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A turizmus fejlődését szolgálja a Deseda több beruházása is, mint például a strand, vagy a parkerdő fejlesztése és a kemping átépítése is. De a látogatottságot növelheti az is, hogy Kaposvár képviselheti Magyarországot a virágos városok európai versenyén.

Címkék: vendégjárás, évadnyitó, turisztika, kaposvár, gazdaság