Lesújtó eredmény született az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzésén. A minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány - írja a Magyar Idők. Az eredményeket látva az Európai Bizottság egy központi mézadatbank létrehozását tervezi a jövőben.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azután indított eljárást, hogy a termelők – köztük magyar méhészekkel – 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is arra hívták fel a figyelmet, hogy a polcokra nem természetes eredetű, ázsiai (főleg kínai) mézek kerülnek.

"A hazai méztermelők érdekében az agrárkormányzat a nemzetközi fórumokon is lépéseket tett, az uniós vizsgálat is a magyar fellépés eredményének köszönhető" – mondta a Magyar Időknek Nagy István, a földművelésügyi tárca miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára.

mézt

Az ellenőrzésben minden uniós tagállam részt vett, továbbá csatlakozott Norvégia és Svájc is a kezdeményezéshez. Az uniós hatóság összesen 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. A két lépcsős ellenőrzés első szakaszában a minták 15 százaléka bizonyult hamisnak, míg a második szakasz újabb 5,6 százalék hamis mézet tárt fel.

Magyarországon egyébként mára szinte eltűntek a kínai mézek a polcokról, a helyüket pedig kiváló minőségű magyar áru vehette át. Ez főleg a 2015-ös tiltakozó akcióknak, és Nagy az elmúlt időszak kiváló hatósági munkájának, és a szigorú ellenőrzéseknek köszönhető.

Mivel a magyar termelésnek csupán harmada vagy negyede fogy el a belső piacon, a hazai méhészeteknek nagy problémát jelent, hogy a kínai mézdömping miatt nehezebben tudják eladni termékeiket a határon túl. A silány minőségű termékek az árakat is leverik, 2016-ban az akácméz felvásárlási ára például egy év alatt a felére esett.

Mi az a hamis méz?

Főleg kínai eredetű, mézként eladott termék, ami természetes út helyett vegyi üzemekben készül. Az ilyen, ipari úton előállított hamis mézet, természetes mézzel keverve dobják piacra, így a kiszűrésük igen bonyolult. Ezért is van szükség a két lépcsős ellenőrzési folyamatra.

Címkék: vegyi, unió, méz, hamis, ellenőrzés, gazdaság