A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kifizetőtől, munkáltatótól kapott adatok alapján dolgozik. Mindenki megnézheti szja-bevallási tervezetét a legegyszerűbben Ügyfélkapun keresztül. Akinek nincs ügyfélkapuja, március 16-ig kérheti a tervezet postázását.

Az szja-bevallási tervezet a tavaly megszerzett jövedelmekről szóló kimutatás, melyet a munkáltatók, kifizetők által megadott adatokból állít össze a NAV. A hivatal kiszámítja a jövedelmet terhelő adót, számításba veszi az év közben levont adóelőleget és a figyelembe vett kedvezményeket. Az adóbevallási tervezetben szerepel mindezek egyenlege, ami lehet nulla, még fizetendő adó vagy az ügyfélnek visszajáró összeg.

Akinek van ügyfélkapu-regisztrációja, a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet március 15-től megnézheti, és szükség esetén módosíthatja a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető weboldalon.

Ügyfélkapu-regisztráció hiányában, többféleképpen is kérhető március 16-ig a tervezet postázása, ennek lehetőségei szerepelnek a NAV honlapján.

Ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor nem kell tennie semmit,  május 22-én a NAV által elkészített tervezet hivatalos szja-bevallássá minősül. Ha valaki nem ért egyet a tervezettel, akkor a bevallást módosíthatja: ügyfélkapu-regisztrációval az online felületen, postán kapott tervezet esetén egy új 16SZJA jelű bevallás elkésztésével és benyújtásával.

Az szja 1+1%-áról továbbra is lehet rendelkezni civil szervezet, egyház vagy a Nemzeti Tehetség Program részére akár a bevallással együtt, akár külön május 22-éig. 

További információ a www.nav.gov.hu oldalon olvasható vagy általános tájékoztatás a 06-40/42-42-42-es telefonszámon kérhető.

Címkék: ügyfélkapu, adóhivatal, adóbevallás, nav, gazdaság