A kft-knek a három éve hatályba lépett új polgári törvénykönyv rendelkezései miatt kell megemelniük a törzstőkéjüket. Ez eddig jellemzően 500 ezer forint volt, március 15-e után viszont már hárommilliónak kell lennie.

Dr. Boda Róbert, ügyvéd a határidő közelségére való tekintettel, arra hívja fel a figyelmet, hogy egy ilyenfajta módosítást, társasági-szerződésmódosítást valamennyi tagnak alá kell írnia. Tehát, hogyha nem egyszemélyes kft-ről van szó, akkor úgy kell előkészíteni ezt a módosítást, hogy valamennyi tag meg tudjon jelenni. Tehát, ha esetleg a gyerekek Sopronba költöztek vagy Budapestre, akkor erre figyelni kell, hogy ezt nem biztos, hogy egy nap alatt meg lehet csinálni - tette hozzá.

A társaságok több lehetőség közül is választhatnak, hogyan tőkésítenék fel cégüket. Ezt megtehetik mondjuk készpénzben, vagy úgy is hogy apportálnak valamit, vagyis tárgyi betéttel. Esetleg ezt a kettőt kombinálni is lehet. Választhatják az ütemezett feltöltést is, igaz ennek vannak feltételei, például az oszatlékfizetéssel kapcsolatban. Tőkésíthetnek az eredménytartalék terhére is. Somogyban időszerűen nagyjából ezer céget érint a rendelkezés.

Dr. Király Kornélia, a Kaposvári Törvényszék kollégiumvezető-helyettese egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, amely cég nem tud feltőkésíteni választhatja a jogutód nélküli megszűnést is. Ez a kft-k esetében összefügg a végelszámolás elhatározásával, amely ugye azt jelenti, hogy maximum három év alatt be kell fejeznie a működését és törlés irtánti kérelmet kell benyújtani a cégbírósághoz. A másik lehetőség pedig az átalakulás választása. - tette hozzá.

Vagyis választhatnak egy másik cégformát. A cégvezetőknek érdemes minden lehetőséget megvizsgálni, hiszen például a kényszertörléssel megszűnt cégek vezetőit, többségi tulajdonosait akár öt évre is eltilthatják a cégvezetéstől vagya cégalapítástól.

Címkék: korlátolt felelőségű társaság, feltőkésítés, kft, tőke, törvény, gazdaság