Már ma is sokan álltak sorban az adóhivatal ügyfélszolgálatánál, hogy segítséget kérjenek bevallási ügyben és vannak, akik nem is tudnak az idei évben bevezett újdonságról.

A többség a munkáltatótól kapott papírokkal érkezik az adóhivatalhoz és úgy tudják le kell adniuk azokat.

- Nagyon sokan félreértik a bevallási tervezetet és bejönnek az ügyfélszolgálatra azért, hogy elkészítsék a rendelkezésre álló igazolásokkal a bevallásukat. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a NAV informatikai úton állítja elő a bevallási tervezetet, amelyhez a munkáltató adatokat és a kifizetőktől származó adatokat használja fel és egy kész bevallási tervezet küld az adózók részére - tájékoztatott a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferense, Poszovácz Gabriella.

Az elkészített bevallási tervezetet több módon kaphatják meg az ügyfelek. A legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül tudják leellenőrízni az adatokat. Viszont ha ilyen nincs, akkor a postai kiküldést előre jelezni kell.

- Ha az adózónak nincsen ügyfélkapuja abban az esetben március 15-ig kérheti azt az adóhivataltól, hogy részére postázzuk ki ezeket az adóbevallási tervezeteket. Ezt kérhetik akár SMS-ben, egy formanyomtatvány kitöltésével itt személyesen az ügyfélszolgálaton, vagy pedig akár egy levélben, illetve ÜCC telefonokon keresztül is - mondta a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának ügyfélszolgálati osztályvezetője, Fülöp Eszter.

Az sms-t a 06-70/717-7878-as telefonszámra kell elküldeni. Az üzenetben kizárólag az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell feltüntetni, azokat szóközzel elválasztva (pl.: 8182838485 19760821).

 

Címkék: adó, nav, bevallás, gazdaság