Szabó Tibor 400 hektárt művel Mezőcsokonyában. A terület negyedére eddig repcét és búzát vetett, napokon belül nekiáll a fejtrágyázásnak is. Tervei szerint hamarosan egy közel 20 millió forint értékű új gép is segíti majd a mezőgazdasági munkákat.

- Egy teleszkópos rakódógépet szeretnék vásárolni a gazdaságomba. Az árát még nem tudom, de jó lenne ha a tavaszi idényre itt lenne - tette hozzá Szabó Tibor.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a közelmúltban jelentette be, hogy ötszáz milliárd forintnyi forrás segíti idén 177 ezer magyar agrártermelő megélhetését. Ebből a keretből sok mindenre lehet pályázni. A többi között gép- és eszközbeszerzésre is.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei elnöke szerint hazánkban a techonológiák fejlesztése, a családi gazdaságok megerősítése és az utánpótlás képzése lenne a legfontosabb.

- Nagyon lényeges lenne azon kormányzati törekvés folytatása, miszerint a családi gazdaságokat megerősítik, mert a fiatalok helybentartása és a szakembergárda megújítása, megfiatalítása csak ezen a módon lehetséges - tette hozzá Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei elnöke.

Idéntől módosulnak a termeléshez kötött támogatások feltételei is: Részben támogathatóvá válnak például a zöldségnek minősülő fűszernövények és az étkezési burgonya is, ugyanakkor kikerül a körből az olajretek. Változnak az úgynevezett zöldítés előírásai is.

Címkék: mezőgazdaság, pályázat, fejlesztés, támogatás