Fele annyiba kerül a magyar fejes saláta a piacon, mint a spanyol jégsaláta. Azonban sokan még így is sokallják az árát. A magyar termékek árát most az is befolyásolja, hogy a hazai üvegházaknak jelentős többlettköltségük adódott az elmúlt hetek extrém mínuszai miatt.

Az import termékek árai azonban még ennél is jóval magasabbak. A paprika, a cukkini és a padlizsán háromszor olyan drága, mint egy évvel korábban. A vásárlókat meglepték a magas árak.

Bár sokan most is fogyasztanának primőr árut, a magas árak miatt viszont a legtöbben egyelőre csak nézegetnek.

A külföldről érkező zöldségek-gyümölcsök árait is a nagy hideg verte fel ennyire.

- Drasztikusan változott a cukkini, a padlizsán és a jégsaláta ára. Olaszországban ezt a hideg befolyásolja. A kereslet nagy rá, viszont kevesebb van belőle a hideg miatt - árulta el Rádóczi Imre, zöldség-gyümölcs kiskereskedő.

A külföldi drága, magyar pedig nincs elég.
A külföldi drága, magyar pedig nincs elég.

A zöldség-gyümölcs terméktanács előrejelzése szerint legkorábban április elején csökkenhetnek az árak. Akkor, amikor már megjelennek a piacokon a hazai termékek is.

- A salátasfélék kiültetése most zajlik és abból március legvégén április elején lesz majd termény. Üvegházakban ugyan egy kevés paprika még van. De ez a magyar fogyasztásnak csak az 5-10 százalékát fedezi. A többi importból. Paradicsom egyelőre még nincsen. Magyarországon is a hidegek hátráltatták a növények fejlődését, így ez a mostani becslések szerint 2-3 hét késést fog jelenteni - foglalta össze a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Ledó Ferenc.

Készlethiányra viszont nem kell számítani. Az áremelkedés ugyanis minden bizonnyal visszafogja a keresletet, így a betárolt és az importból érkező kisebb mennyiség is fedezni tudja majd a fogyasztást.

Címkék: zöldség, drága, gyümölcs, gazdaság