A forgalomban lévő húszezer forintos bankjegyek 85 százaléka már az új típusú húszezres, a 2015 december elején bevezetett új húszezresek terjedése felülmúlta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásait - mondta az MNB készpénzlogisztikai igazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.

Pataki Tibor kiemelte: a jegybank azért döntött a régi húszezer forintosok beváltási idejének a meghosszabbításáról, mert úgy vélte, hogy Magyarországon sokan húszezresekben tartják otthon a megtakarításaikat és időt akart számukra biztosítani a bankjegyek cseréjére, illetve, hogy az érintettek el tudják ezeket költeni.

A régi húszezer forintos bankjegyek 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszköznek minősülnek, ezért a lakosság az év végéig elköltheti ezeket vagy beválthatja a hitelintézeteknél, a postákon, illetve a takarékszövetkezeteknél és az MNB pénztárában is.

A határidő lejárta után a hitelintézetek és a posták még további 3 évig cserélhetik le a régi bankjegyeket, a jegybank pedig további 20 évig beválthatja azokat. A bevont bankjegyeket az MNB megsemmisíti.

Pataki Tibor arról is beszámolt, hogy folytatódik a bankjegyek cseréje, a megújított 2000, illetve 5000 forintosokkal, ezeket az új bankjegyeket március 1-jén hozzák majd forgalomba. Ebben a körben a régebbi bankjegyek bevonása vélhetően sokkal hamarabb megtörténik, mert ez a két címlet együtt a forgalomban használt bankjegyeknek alig 13 százalékát teszi ki - mondta az MNB igazgatója.

Címkék: húszezres, bankjegy, jegybank, fizet, pénz, gazdaság