Az adócsökkentések, a béremelések, a családok fokozottabb támogatása, valamint Európa és Magyarország biztonságának megvédése szerepel 2017 legfontosabb kormányzati céljai között - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Dömötör Csaba szavai szerint az ország erősödik, és azt szeretnék, hogy a tendencia folytatódjon, s ezt minden család "a saját bőrén" érezze.
Jövőre "5 százalékponttal csökkennek a munkaadói adók", a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékos kulcsa pedig a legalacsonyabb lesz az Európai Unióban (EU-ban) - emlékeztetett, megjegyezve: ennek köszönhetően a vállalkozások könnyebben tudják majd kigazdálkodni a magasabb béreket. Duplájára emelkedik a kisvállalkozói adókedvezmény, az eddigi 500 ezer forint helyett 1 millió forint lesz a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) havi bevételi határa.

A legfontosabb élelmiszerek általános forgalmi adója (áfája) 27-ről 5 százalékra mérséklődik, csupán ezzel az intézkedéssel 35-40 ezer forinttal több maradhat egy kétgyermekes család zsebében - közölte, megjegyezve: az internetezés áfakulcsa szintén csökken, 18 százalék lesz.

Januártól 30 ezer forintra nő a kétgyermekes családok havi adókedvezménye, ami évi 360 ezer forintos megtakarítást jelent - sorolta az intézkedéseket az államtitkár. Úgy folytatta, hogy jelentős összeg, 211 milliárd forint jut otthonteremtésre, és vizsgálják, hogyan tudnák még többen igénybe venni a kedvezményt.

Szavai szerint a minimálbért a rendszerváltás óta soha nem emelték olyan mértékben, mint most. A szakmunkás-minimálbér 25 százalékkal 161 ezer forintra, a minimálbér 15 százalékkal 127,5 ezer forintra növekszik.
Dömötör Csaba úgy vélekedett, hogy a jelentős fizetésemelések az adócsökkentéseknek köszönhetőek, amelyek a munkaadók, a munkavállalók és a kormány megállapodásán nyugszanak.

Jövőre magasabb bérre számíthatnak többek között a szakorvosok, az ápolók, a rendvédelmi és felsőoktatási dolgozók, a pedagógusok, valamint a szociális, kulturális és megyei kormányhivatali alkalmazottak - ismertette.
Fontos eredménynek nevezte azt is, hogy a tervezettnél nagyobb mértékben, 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak.

Olyan év kezdődik tehát vasárnap, amelynek során sok magyar család léphet előre - összegzett, hozzáfűzve: ugyanakkor tudják, hogy rengeteg még a teendő, és nemcsak azt szeretnék elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, hanem azt is, hogy mindenkinek megérje dolgozni.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: éjfél után rögtön életbe lép az alacsonyabb áfakulcs az éttermekben, az online pénztárgépeken azonban megoldható a gyors átállás, így a szilvesztert követő hajnalon fizető vendégek számláján már kisebb összeg szerepel majd.

Címkék: kedvezmény, fizetés, bér, család, adó, gazdaság