"Tovább javul a tendencia, ismét kevesebb lett a munkanélküli kaposváriak száma" - közölte Szita Károly polgármester, a Simonné Hornyák Valériával, a munkaügyi központ foglalkoztatási főosztályvezetőjével tartott közös ajtótájékoztatón.

Az utolsó adat szerint 1699 nyilvántartott álláskereső volt Kaposváron, ez 6,4 százalékkal kevesebb, mint az előző hónapban, és 23,4 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanezen időszakban. Ez azt jelenti, hogy 3,9 százalékos a munkanélküliség a városban.

"Három évvel ezelőtt még kétszer ennyien kerestek munkahelyet a megyeszékhelyen, a célunk ugyanakkor az, hogy elérjük a teljes foglalkoztatottságot, vagyis azt, hogy mindenki, aki munkával akar pénzt keresni a boldogulásához, az tudjon is dolgozni" - emelte ki Szita Károly.

Jelenleg 362 betöltetlen álláshely van Kaposváron, ezeknek a java hiányszakma a megyeszékhelyen, és országszerte is. A tartósan (egy éven túl) regisztrált álláskeresők száma 375 volt. Ez a szám az előző évhez képest 268 fővel csökkent, így jelentősen, 41 százalékkal javult ez a mutató. A legtöbb helyi munkanélküli gimnáziumi végzettségű (a munkanélküliek 36 százaléka), a legjobb helyzetben a diplomások vannak, de az általános iskolát vagy szakiskolát végzettek közül is kevesebb a regisztrált álláskereső.

A polgármester a közfoglalkoztatás kapcsán megjegyezte, jelenleg több mint 600-an dolgoznak ilyen formában, ebből 200-an közintézményekben, a többiek a Városgondnokságnál vannak foglalkoztatva. Szita Károly arra kérte Simonné Hornyák Valériát, hogy csak azokat foglalkoztassák a közmunkaprogramban, aki dolgozni is akarnak, mert sajnos előfordul, hogy sokan csupán jelentkeznek a munkára - és ezzel együtt a juttatásokra - és szinte azonnal elmennek táppénzre, mivel dolgozni nem akarnak.

"Sokan a több fizetést jelentő betanított munka helyett is inkább a közfoglalkoztatást választják, a város célja, hogy minél kevesebben dolgozzanak ilyen formában, és ők is inkább a versenyszférában helyezkedjenek el" - jegyezte meg Szita Károly.

Ennek érdekében képzésekbe vonják be a közfoglalkoztatottakat, hogy minél többen tudjanak elhelyezkedi főállásban - mondta el Simonné Hornyák Valéria, aki megjegyezte, ezeket a képzéseket a piaci igényekhez igazítják.

A főosztályvezető arra kérte a kaposvári cégeket, hogy jelentsék be a betöltetlen munkahelyeiket, így ők is könnyebben tudnak munkaerőt találni nekik, valamint a képzések tematikáját is jobban az igényekhez tudják igazítani.

Címkék: közfoglalkoztatott, munkanélküli, közmunka, Kaposvár, gazdaság