Az ünnepi időszakban 60-70 százalékkal is megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes még időben, jóval az utazás előtt – akár jegypénztárban, akár az interneten – megváltani a menetjegyet, illetve az e-vonatjegyet. Így a sorban állás is elkerülhető.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az utasforgalom a hét utolsó munkanapján, valamint szombaton délelőtt és vasárnap délután növekszik meg jelentősen. Tavaly egy átlagos hétvégén több mint 220 ezren vették igénybe a vasúttársaság szolgáltatásait, az adventi hétvégeken viszont az átlagos utasszám a 350 ezret is meghaladta – sőt akár a 400 ezret is megközelítheti.

Decemberben a téli szünet kezdetével és a karácsony közeledtével is egyre többen ülnek vonatra és kelnek útra, s bár a MÁV-START minden kiemelt állomáson megerősíti a pénztári szolgáltatást, mégis előfordulhat, hogy megnő a sorban állással töltött idő.

Ennek elkerülése érdekében a vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy menetjegyeiket az interneten vásárolják meg, s ne halasszák az utolsó pillanatra! Vagy – számolva az esetleges sorban állással – szánjanak rá kellő időt, s lehetőleg több nappal az utazás előtt, elővételben vegyék meg a jegyet a pénztárakban. A csúcsidőszakban a várakozás a november óta minden belföldi vonatra váltható e-vonatjeggyel, vagy a jegyautomaták használatával is elkerülhető.

A vasúttársaság szakemberei a járatok kihasználtságát is folyamatosan figyelik, igény és lehetőség szerint gondoskodnak a megerősítésükről, plusz kocsik forgalomba állításáról. Az ülőhely biztosítása és a kényelmes utazás érdekében már a december 11-i menetrendváltás utáni időszakra is megvásárolhatók elővételben a pót- és helyjegyek is.

Az ünnepi időszakban a belföldi forgalomban változatlanul Budapest a legnépszerűbb úti cél az elővárosból és a távolsági viszonylatokból egyaránt, de sokan látogatnak el ilyenkor Győrbe és Pécsre is.

Címkék: készül, advent, máv, karácsony, gazdaság